Osnovnošolski učitelji kot bralni vzor: analiza fokusne skupine - Mithans, Monika; Voršič, Ines (Bralni vzori 2, 2025)
Prispevek predstavlja rezultate fokusne skupine osnovnošolskih učiteljev, ki je bila izvedena aprila 2025 v okviru projekta Bralni vzori: bralne navade strokovnih delavcev v vrtcih, šolah in fakultetah ter splošnih knjižnicah. Sodelujoči učitelji, ki poučujejo različne predmete na osnovnih šolah različnih regij, so odgovarjali na štiri vprašanja, in sicer (1) kaj se jim zdi najpomembnejše pri spodbujanju razvoja bralne pismenosti; (2) katere pozitivne izkušnje iz neposredne prakse bi priporočali drugim; (3) kaj bi po njihovem mnenju morale storiti institucije za ozaveščanje strokovnih delavcev o pomenu bralne pismenosti oz. obveščanje pedagoških delavcev o kakovostnih bralnih gradivih; (4) kaj bi bilo treba narediti na šoli, da bi bila ta priporočila upoštevana. Učitelji soglasno pritrjujejo pomembnosti razvoja bralne pismenosti, kot ključno vodilo za uspešno doseganje višjih ciljev in višjih ravni bralne pismenosti pa izpostavljajo medsebojno povezovanje in sodelovanje.