Učinkovit prenos vodenja za uspešno nasledstvo v družinskem podjetju Dines, d. o. o. - Civić, Aila; Marič, Miha (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
Uspešna implementacija nasledstva je ključna za ohranjanje poslovanja podjetja, saj neuspeh lahko resno ogrozi njegov obstoj. Postopek nasledstva vključuje prenos vodenja ali lastništva podjetja, kar je še posebej pomembno v družinskih podjetjih, kot je Dines d. o. o., ki se ukvarja z uvozom, servisiranjem in montažo toplotnih črpalk, klimatskih naprav ter prezračevalnih sistemov. V raziskavi smo najprej proučili pojme učinkovitega vodenja, sodobnega voditeljstva in družinskega podjetništva. Na tej osnovi smo pripravili strukturiran intervju z Domnom Deuom, ki je obsegal tri sklope: učinkovito vodenje in vodja, nasledstvo v družinskem podjetju ter dejavniki prenosa lastništva. Analiza odgovorov je razkrila ključne izzive in priložnosti nasledstva ter poudarila pomen inovativnih pristopov za uspešen prenos poslovanja. Na podlagi ugotovitev smo oblikovali model nasledstva 3K za mala in srednje velika podjetja.