Karierno načrtovanje nasledstev v družinskem podjetju - Rutar, Tjaša; Logar, Matic (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
Namen poglavja je raziskati ključne dejavnike uspešnega nasledstva v družinskem podjetju s poudarkom na vplivu kariernega načrtovanja, organizacijske klime in osebne motivacije naslednikov. Področje raziskave zajema prenos vodenja znotraj slovenskih družinskih podjetij s študijo primera podjetja Dines, d. o. o. Metodološko se delo opira na kvalitativni pristop, izveden preko poglobljenega polstrukturiranega intervjuja z naslednikom. Analizirane so bile štiri hipoteze, ki so preverjale pomen formaliziranih postopkov, organizacijske klime, motivacije in pravil za zmanjševanje konfliktov. Ugotovitve kažejo, da uspešen prenos vodenja ni nujno pogojen s formalnimi strukturami, temveč ga bistveno bolj podpirajo zaupanje, zgodnje vključevanje naslednika in odprta komunikacija. Hipotezi o vplivu organizacijske klime in motivacije naslednika sta se v celoti potrdili, medtem ko se formalizacija izkazuje kot manj odločilna. Zaključki poudarjajo pomen človeškega dejavnika pri nasledstvu in priporočajo pravočasno vključevanje naslednikov, oblikovanje podporne klime in razvoj strategij, ki upoštevajo specifične značilnosti vsakega podjetja.