Govorno omrežje Policije/MNZ – Projekti na ključ ali lastno znanje? - Koblar, Marko (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Omrežje MNZ/Policije sodi med večja »zasebna« omrežja v državi. Od začetkov strojne obdelave podatkov leta 1957, se je v letih ki so sledila, vzpostavilo omrežje, ki ga danes upravlja Urad za informatiko in telekomunikacije na Generalni policijski upravi. Omrežje se glede na razpoložljive vire vsakodnevno prilagaja najrazličnejšim potrebam različnih služb policije in aktualnim tehnologijam. Pri ključnih odločitvah, je izredno pomembna tudi dolgoročna finančna vzdržnost, ki v nobenem pogledu ne sme vplivati na nivo varnosti, zanesljivosti in robustnosti celotnega sistema – saj mora omrežje delovati nemoteno tudi v primeru različnih» izrednih« razmer. Brez dvoma smo lahko na stališču, da ima policija v tem trenutku (na prenovljenem delu omrežja) enega najsodobnejših sistemov v državi, saj sledi aktualnim trendom tako v tehnološkem kot uporabniškem smislu – pa naj bo to v smislu povezljivosti z javnim telekomunikacijskim omrežjem kot načina »vpetosti« v druga omrežja.