Poslovna inteligenca v podporo odločanju na primeru upravnih postopkov - Kolenko, Paula; Krebs, Alenka; Kern Pipan, Karmen; Weiss Živič, Gabriela; Stopar, Mirko; Peroša, Iztok (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Prispevek prikazuje izkušnje in dobre prakse poslovno inteligenčnega sistema Skrinja na primeru upravnih postopkov, ki jih izvajajo Upravne enote v Sloveniji. Sistem Skrinja je horizontalna platforma za organe državne uprave, ki vključuje podatkovno skladišče s poslovno inteligenčnim sistemom in omogoča analitikom analitičen vpogled v podatke na določenem področju in pridobivanje informacij v realnem času, odločevalcem pa nudi informacije o  kazalnikih uspeha za odločanje na podlagi podatkov (Data-driven decision making). Podatkovni vir Upravni postopki Upravnih enot uporablja vodstvo Ministrstva za javno upravo (MJU) in načelniki Upravnih enot z vodji notranjih organizacijskih enot. Podatki se dnevno osvežujejo iz dokumentnega sistema Krpan v sistem Skrinja, zato sistem Skrinja na enem mestu nudi uporabnikom vpogled v sveže podatke, ki jih lahko uporabijo za različne potrebe, pripravo statistik, analiz in poročil za svoje deležnike in v podporo odločanju. Z uporabo sistema Skrinja se je povečala tudi transparentnost ter poenostavil, avtomatiziral in optimiziral proces poročanja in obdelave podatkov na upravnih enotah.