Avtomatizirani testi uporabniških vmesnikov ogrodja .NET MAUI - Granda, Alen (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
V razvoju mobilnih aplikacij postaja zagotavljanje stabilnosti in pravilnega delovanja uporabniškega vmesnika vse pomembnejše, še posebej pri večplatformskih rešitvah, kot to ponuja ogrodje .NET MAUI. Ročno preverjanje delovanja aplikacij je zamudno, ponovljivost testov je omejena. Zato predstavlja avtomatizacija testiranja uporabniškega vmesnika ključen korak k večji zanesljivosti in učinkovitemu razvojnemu procesu. Prispevek obravnava celovit postopek vzpostavitve avtomatskih testov uporabniških vmesnikov za aplikacijo, razvito znotraj ogrodja .NET MAUI. Prikazan je razvoj testov z uporabo knjižnice Appium, priprava platformno specifične kode za operacijski sistem Android ter vključitev celotnega postopka v cevovod neprekinjene integracije in postavitve na platformi GitLab. Poseben poudarek je na izvajanju testov znotraj vsebnika, ki teče v operacijskem sistemu Linux. Podan je tudi opis vseh korakov, vključno z zagonom virtualne naprave, vzpostavitvijo strežnika Appium in izvedbe testov. Prispevek se zaključi s pregledom ključnih prednosti in slabosti pristopa ter ponudi smernice za nadaljnjo optimizacijo tovrstnih sistemov testiranja.