Dostopnost mobilnih in spletnih aplikacij - Hazl, Mateja; Funda, Gašper; Božić, Filip; Kočevar, Mitja (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Dostopnost digitalnih rešitev je ključnega pomena za zagotavljanje enakih možnosti uporabe vsem uporabnikom, ne glede na njihove fizične, senzorne ali kognitivne omejitve. Prispevek obravnava smernice WCAG 2.2 ter Evropski akt o dostopnosti (EAA), ki postavljata temeljne zahteve za oblikovanje vključujočih digitalnih storitev. Podrobno so predstavljeni praktični pristopi k implementaciji dostopnosti v spletnih, iOS in Android aplikacijah, s poudarkom na uporabi semantično pravilnih struktur, prilagodljivosti vsebine, zagotavljanju ustreznega barvnega kontrasta in implementaciji tehnologij, kot so bralniki zaslona, glasovno upravljanje, zunanje vhodne naprave ter prilagoditve za osebe z gibalnimi, vidnimi ali kognitivnimi oviranostmi. Prispevek izpostavlja tudi najpogostejše napake, s katerimi se razvijalci srečujejo pri implementaciji dostopnosti, ter ponuja priporočila in najboljše prakse za njihovo odpravo. Predstavljena so ključna orodja za ročno in avtomatsko testiranje, ki omogočajo učinkovito preverjanje skladnosti z zahtevami dostopnosti že v zgodnjih fazah razvoja. Cilj prispevka je ponuditi celovit, praktično naravnan pregled strategij za razvoj zakonodajno skladnih in uporabniško prijaznih digitalnih rešitev, ki izboljšujejo uporabniško izkušnjo za vse in prispevajo k trajnostni digitalni vključenosti.