Zero-knowledge proof v praksi - Pavlič, Luka; Beranič, Tina; Heričko, Marjan; Marina Bajić (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Z vse pogostejšo uporabo interneta in migracijo storitev iz fizičnega sveta v digitalni, postajajo vprašanja o varnosti, zasebnosti in digitalnem lastništvu osebnih podatkov vse pogostejša. Ena izmed ključnih tehnologij, ki omogoča razvoj rešitev na tem področju, so ničelno spoznavni dokazi (ang. zero-knowledge proofs, ZKP). ZKP so kriptografski protokoli, pri katerih dokazovalec dokaže pravilnost poljubne trditve preveritelju, ne da bi pri tem razkril dodatne informacije ali svoje podatke. V članku predstavimo ZKP protokole in njihove razlike, s posebnim poudarkom na dveh najpogostejših družinah protokolov: zk-SNARK in zk-STARK. Njihovo uporabno vrednost prikažemo na področju samo-upravljane in decentralizirane identitete ter na področju strojnega učenja. Pri decentralizirani identiteti ZKP omogočajo deljenje podatkov brez razkritja zasebnih informacij, medtem ko pri strojnem učenju omogočajo preverljivost izhodov modelov. To pomeni, da lahko uporabnik preveri, ali je bil za generiranje napovedi dejansko uporabljen pravilno izbran model.