Izobraževanje kot steber razvoja managementa v zdravstvu - Lukhanin, Oleksandr; Šprajc, Polona; Lukhanina, Yuliia (Management skozi prizmo digitalnega in zelenega prehoda v družbo 5.0, 2025)
Management je eden osnovnih stebrov vsake organizacije, pa naj gre za javno ali zasebno organizacijo, pri čemer za management v zdravstvu veljajo nekatere posebnosti. Pogosto so vodje in managerji zdravstvenih ustanov odlični strokovnjaki, s premalo mehkih veščin s področja ravnanja z zaposlenimi. Ravno tako managerji, čeravno imajo izkušnje različnih organizacij, težko obvladujejo zdravstveno okolje, ker imajo premalo oz. nič medicinskega zdravja.  Kot enega glavnih dejavnikov za uspešen razvoj in delovanje sistema zdravstvenega varstva, krepitev zmogljivosti javnega zdravstva, usmerjenega v potrebe prebivalstva, ter pripravljenost na izredne razmere in ustrezne odzivne ukrepe v sodobnih razmerah, vidimo predvsem prisotnost usposobljenega, ustrezno motiviranega zdravstvenega osebja. Za izboljšanje kakovosti in dostopnosti zdravstvene oskrbe za prebivalstvo je treba rešiti kadrovske težave v zdravstvenem sistemu, povezane z nadaljnjim izboljšanjem procesov načrtovanja, usposabljanja in uporabe zdravstvenega osebja. Ključ do uspeha pri doseganju ciljev na področju upravljanja zdravstvenega varstva je usposabljanje vodij na vseh nivojih.