Otroška varnostna olimpijada – preventivni projekt Policijske uprave Maribor s partnerji - Viltužnik, Rafael (11. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja, 2025)
V prispevku bomo predstavili preventivni projekt Policijske uprave Maribor Otroško varnostno olimpijado (OVO). OVO je tekmovanje osnovnošolcev v poznavanju pravil za preprečevanje negativnih varnostnih pojavov in odpravljanje njihovih vzrokov ter posledic. Poleg preizkušanja znanja in spretnosti je OVO namenjen tudi predstavitvi vseh javnih organov in služb, ki delujejo na področju varnosti. Tako si lahko otroci na vsakem predtekmovanju in finalni prireditvi pobliže ogledajo zanimivosti in opremo Policije, Slovenske vojske, zdravstvene oskrbe, gasilskih enot in drugih enot na področju zaščite in reševanja idr. V okviru OVO se vsako leto organizira tudi športno tekmovanje »Štengijada«. Prispevek predstavlja kratek zgodovinski oris, potek tekmovanja, način povezovanja med deležniki varnosti in drugimi zainteresiranimi posamezniki in podjetji ter namen in učinke izvajanja tega preventivnega projekta.