Avtor brez zavesti: pravni vidiki ustvarjalnosti umetne inteligence - Jovanović, Nikola (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
Poglavje obravnava pravne izzive umetne inteligence na področju avtorskega prava, zlasti vprašanje, ali lahko dela, ustvarjena z umetno inteligenco, uživajo pravno varstvo. Uvodoma avtor umesti razvoj umetne inteligence v zgodovinski kontekst posnemanja človeške ustvarjalnosti. Osredotoča se na razlikovanje med pravnimi dilemami učenja modelov in statusom del umetne inteligence, pri čemer se to poglavje posveča slednjemu. V nadaljevanju predstavi osnovne pojme umetne inteligence ter izpostavi konceptualne nejasnosti in značilnosti njenega ustvarjalnega delovanja. Analizira temeljne predpostavke avtorskega prava, zlasti pomen človekove ustvarjalnosti za pravno varstvo. Na podlagi pravne analize konkretnih primerov avtor ugotavlja, da dela, ki jih ustvari zgolj umetna inteligenca, ne morejo uživati avtorskega varstva, saj manjka ključna komponenta – človeška ustvarjalnost, ki je bistvena za obstoj avtorskega dela.