Vpliv »mehkega prava« na pravne posledice za ponudnike sistema umetne inteligence v okviru Akta o umetni inteligenci - Kunstek, Natalija (Od algoritma do prava: Pravni, ekonomski in kulturni izzivi umetne inteligence, 2025)
Pravni predpisi EU so usmerjeni v varovanje uporabnika sistema umetne inteligence na način, da je ponudnik sistema umetne inteligence dolžan le-tega umestiti v ustrezni razred tveganja, ki je opredeljen v Aktu o umetni inteligenci. Takšna razvrstitev omogoča uporabniku opredelitev tveganja, s katerim se sooča ob uporabi posameznega sistema umetne inteligence. Izvajanje Akta o umetni inteligenci v posameznih primerih s smernicami predpisuje Evropska komisija. To poglavje se ukvarja z vprašanjem, ali lahko smernice kot mehko pravo neposredno vplivajo na izrekanje sankcij, opredeljenih z Aktom o umetni inteligenci, ki so določene za ponudnike sistema umetne inteligence. Nadalje pa v tem kontekstu analizira vpliv t. i. mehkega prava oziroma smernic, pojasnil in drugih pisanj, ki jih izdajo nacionalni organi držav članice EU, in sicer Republike Slovenije, kot so pojasnila davčnega organa, na izvajanje Akta o umetni inteligenci.