Kindergarten Principals’ Professional Observations and Professional Development of Preschool Teachers - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Avtorici v teoretičnem delu opredelita profesionalni razvoj vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja, njuno pedagoško delo, vlogo hospitacij v vrtcu in še posebej ravnateljeve strokovne hospitacije. V raziskavi ju je zanimalo, kako strokovne hospitacije vplivajo na profesionalni razvoj vzgojitelja in pomočnika vzgojitelja. S pomočjo anketnega vprašalnika sta ugotavljali, kako pogosto se izvajajo strokovne hospitacije, kako ravnateljeve strokovne hospitacije po mnenju anketirancev prispevajo k profesionalnemu razvoju ter kako vzgojitelji in pomočniki vzgojiteljev doživljajo strokovne hospitacije in pogovor, ki sledi po njih. Pridobljene podatke smo obdelali s pomočjo programa SPSS in pridobljene rezultate interpretirali. Ugotovili smo, da pomočniki vzgojiteljev pogosteje te strokovne hospitacije občutijo kot dodatno psihično, fizično in časovno obremenitev. Jih pa vzgojitelji pogosteje dojemajo kot način prenosa dobre prakse, pa tudi kot nekaj neprijetnega in stresnega.