Kozmomultikulturalizem: naproti kozmopolitski solidarnosti - Miščević, Nenad (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Kozmopolitizem in multikulturalizem sta glavna načina bega pred nacionalizmom – populizmom. Lahko ju združimo, saj med njima ni globokega konflikta; poleg tega je njuna združitev konsistentna in zaželena. To bi bila globalna domovina različnih ljudskih jezikov in ne dežela enotnega esperanta. Prispevek predlaga razmeroma preprosto hevristiko za prehod od običajne multikulturne zasnove h kozmopolitski. Navaja splošno sprejete zahteve večkulturne solidarnosti in oriše glavne smernice njihove kozmopolitske širitve. Ker je funkcija kozmopolitskih norm ravno spodbujanje večkulturnih interesov, je ta koncept konceptualno koherenten in moralno napreden; lahko bi upali, da je tudi politično izvedljiva. To prinaša preproste zahteve za kozmopolitske institucionalne strukture, potrebne za prilagoditev kulturnemu pluralizmu.