Ali se lahko naučimo kritičnega mišljenja? Kritičen pogled na kritično mišljenje - Smokrović, Nenad (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Cilj prispevka je analizirati fenomen kritičnega mišljenja in preučiti vprašanje pridobivanja znanja oziroma možnosti učljivosti kritičnega mišljenja. Predvsem želimo preučiti, kateri vidik(-i) oziroma     element(-i) tega pojava so predmet poučevanja in učenja in katere je mogoče v najboljšem primeru malo izboljšati. V nasprotju z nespecifičnim in nediskriminatornim splošnim mnenjem, da se kritičnega mišljenja lahko nauči skoraj vsak, trdimo, da je odgovor odvisen od razumevanja narave in strukture kritičnega mišljenja. V tem članku dokazujemo, da teorija, ki deli dobro sklepanje na dva dela, tj. logične spretnosti, razumljene kot jedro kritičnega mišljenja, in intelektualne vrline, in trdi, da so lahko le prve, ne pa tudi druge predmet pedagoškega pouka, ne drži.