Kako poučevati Uvod v filozofijo? - Berčić, Boran (Od filozofije poučevanja do poučevanja filozofije: Festschrift Rudi Kotnik, 2025)
Skrb, da se poučevanje filozofije razlikuje od filozofiranja, je upravičena. V srednjih šolah kontinentalne Evrope se filozofija pogosto poučuje kot zgodovinska pripoved od predsokratikov do Sartra ali Heideggerja, pri čemer se poudarjajo kulturna in zgodovinska dejstva namesto filozofskega raziskovanja. Ta metoda lahko filozofijo strne na anekdote o slavnih filozofih, pri čemer zanemarja teorije in argumente. Posledično postane poučevanje filozofije ločeno od filozofiranja. Pojavita se dve glavni težavi: prvič, napačno predstavi filozofijo, in drugič, ne pripravi študentov na pisanje esejev. V tem prispevku trdim, da študenti niso pripravljeni pisati filozofskih esejev pred tretjim letnikom univerzitetnega študija filozofije; osredotočiti bi se morali na pisanje kratkih povzetkov teorij in argumentov. Zato je ocenjevanje esejev v srednjih šolah in prvih dveh letih fakultete neučinkovito. Vendar pa bi lahko bili vsi poučeni o klasičnih filozofskih stališčih in argumentih. Povzemam 17 točk ali smernic, ki bi lahko bile koristne za bodoče učitelje uvodnih tečajev.