Razvijanje odpornosti: Permakultura in samooskrbne skupnosti v evropskih kontekstih - Durán-Rubi, Elisa; Petranović, Katarina; Favoro, Angela; Hartmann, Maren; Smajlaj, Venera; Charousek, Jakub; Vovk, Ana (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Neodvisno življenje, opredeljeno kot zmožnost zadovoljevanja osnovnih potreb z avtonomijo in odpornostjo, pridobiva na priljubljenosti v času podnebnih sprememb, prehranske negotovosti in energetske odvisnosti. Permakultura kot celostni pristop, utemeljen na ekološki etiki, ponuja praktične pristope za krepitev samooskrbe in hkratno spodbujanje odpornosti skupnosti. Raziskava preučuje razvoj permakulture v sedmih evropskih državah (Italija, Nemčija, Hrvaška, Slovenija, Kosovo, Češka in Španija) s primerjalnim pristopom študij primerov. Na podlagi kvalitativnih podatkov iz pregleda literature in projektne dokumentacije raziskava opredeli ključne prakse na področjih pridelave hrane, upravljanja z vodo in energijo, skupnostnega upravljanja, financiranja, teoretičnih izhodišč ter ekološkega izobraževanja.