School Leaders as Promoters of Inclusive Digital Learning - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
S tehnološkimi spremembami, razvojem ključnih kompetenc, ki sta jih EU in OECD opredelila kot ključne za državljane, ter posledicami pandemije Covid-19 se je mogoče soočiti le z ekološkim pristopom, ki temelji na pedagoškem vodenju. Pandemija Covid-19 je na splošno povečala digitalno ozaveščenost in usposobljenost učiteljev, vendar se zdi, da primanjkuje refleksivnih praks o tem, kako lahko digitalna tehnologija izboljša vključujoče učenje. Vodstvo šole je ključnega pomena pri vključevanju in podpiranju šolske skupnosti pri uporabi digitalne tehnologije za vključujoče učenje. Cilj projekta Erasmus+ ePRI4ALL je oblikovati stališča digitalnega pedagoškega vodenja. V okviru partnerstva je bilo opravljenih devetindevetdeset poglobljenih polstrukturiranih intervjujev s šolskimi vodji in strokovnjaki v Španiji, Grčiji, Italiji in na Poljskem. Tematska analiza je izpostavila izzive, s katerimi se soočajo, razpoložljive vire in potrebe po strokovnem razvoju ter utemeljila razvito učno gradivo (module, MOOC in spletno aplikacijo). V tem članku bodo predstavljeni rezultati 25 italijanskih intervjujev, ki analizirajo vlogo digitalnega izobraževanja v šoli, potrebe vodij šol po usposabljanju in glavne izzive, s katerimi se morajo soočiti, da bi postali promotorji vključujoče in digitalno kompetentne šole.