Prostorska analitika vplivov podnebnih sprememb: Študija primera Maribor - Blaj, Oana Iulia Maria; Budzan, Łucja; Cakaj, Mirlinda; Đurović, Luka; Hocková, Eliška; Kolukaj, Lediona; Krász, Márton; Ivajnšič, Danijel (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Podnebne spremembe predstavljajo enega najresnejših izzivov enaindvajsetega stoletja, za katere so značilni naraščanje globalnih temperatur, pogostejši vročinski valovi ter povečana tveganja za poplave in suše. Urbana območja so še posebej ranljiva, saj gosta pozidava, omejena vegetacija in neprepustne površine stopnjujejo toplotno obremenitev ter zmanjšujejo odpornost. Ta pojav mestnega toplotnega otoka ima pomembne posledice za zdravje ljudi, infrastrukturo in okolje, zaradi česar so mesta ključne točke prilagoditvenih strategij. Raziskava obravnava dolgoročne podnebne spremembe v Sloveniji s poudarkom na Mariboru, drugem največjem mestu v državi. Geografska lega Maribora v Dravski dolini v kombinaciji s starajočim se prebivalstvom povečuje njegovo ranljivost za ekstremne vročinske dogodke. Ugotovitve kažejo na sezonski premik intenzivnosti mestnega toplotnega otoka iz hladnejših v toplejše mesece ter na znatno povečanje v prihodnjih desetletjih, zlasti na industrijskih območjih. Z združevanjem visokoločljivostnih podnebnih podatkov, satelitskih posnetkov in socio-demografskih kazalnikov raziskava prepoznava prostorske vzorce toplotnega stresa in izpostavlja najbolj ranljiva območja. Rezultati predstavljajo znanstveno podlago za trajnostno urbano načrtovanje in učinkovito prilagajanje na podnebne spremembe.