Odnosi med mestom in predmestjem ter kakovost življenja ob koridorju Maribor–Gradec: Študija štirih naselij v severovzhodni Sloveniji - Davidović, Danijel; Kumer, Peter (Quality of Life in a Changing World: Spatial, Social and Environmental Perspectives from Maribor and Beyond, 2026)
Prispevek preučuje prostorske, demografske in funkcijske preobrazbe v mestni regiji Maribor na podlagi študij primerov štirih naselij – Šentilj, Miklavž, Maribor Studenci in Kidričevo – ki ležijo ob južnem delu koridorja Maribor–Gradec. Na podlagi terenskih anket, intervjujev, posvetov s predstavnikom občin in neposrednega opazovanja, izvedenih med letoma 2024 in 2025, raziskava prepoznava suburbanizacijo, čezmejno mobilnost in postindustrijsko prestrukturiranje kot ključne procese, ki oblikujejo sodobni razvoj naselij. Čeprav ima vsako naselje svojevrstne razvojne poti, se soočajo s skupnimi izzivi, povezanimi s pritiski na stanovanjski trg, mobilnostnimi vzorci, demografskimi spremembami in upravno razdrobljenostjo. Ugotovitve kažejo, da se regija preobraža v urbano aglomeracijo, na katero vplivajo delovne migracije v Avstrijo ter osrednja vloga Maribora kot glavnega zaposlitvenega središča. Prispevek zaključuje, da so za usmerjanje prihodnjega razvoja v tem spreminjajočem se urbanem-suburbanem prostoru ključni usklajeno prostorsko načrtovanje, izboljšave trajnostne mobilnosti in okrepljeno medobčinsko sodelovanje.