Informacijska in računalniška pismenost - Marcen, Benjamin (Interdisciplinary and Applied Konwledge for Green and Digital Logistics Processes, 2026)
V današnjem, digitaliziranem svetu, je informacijska pismenost ključna veščina, ki omogoča učinkovito in samozavestno uporabo tehnologije. V tem poglavju bomo raziskali vse vidike informacijske in računalniške pismenosti, ki so nepogrešljivi za sodobnega posameznika. Začeli bomo z osnovnimi koraki, kot so: uporaba in prilagoditev namizja, delo z opravilno vrstico in ikonami ter upravljanje datotek in map. Spoznali bomo tudi, kako uporabljati raziskovalca, zaklepati in stiskati datoteke ter upravljati različne uporabne programe. Nadaljevali bomo z naprednejšo uporabo programov Word in Excel. Podrobno bomo obravnavali kreiranje in oblikovanje besedil, uporabo navzkrižnih povezav, izdelavo tabel, uporabo funkcij in vnos grafov. Poleg tega bomo raziskali uporabniško komunikacijo, rabo različnih internetnih brskalnikov in spletnih komunikacijskih aplikacij, kot sta Microsoft Teams in Zoom. Cilj tega poglavja je, da vam zagotovimo trdno podlago za samozavestno in učinkovito uporabo digitalnih orodij in aplikacij, ki so nujne za uspešno delovanje v današnjem tehnološko naprednem svetu.