Bridging the Gap: Understanding Teacher Perspectives on Humanoid Robots in Education - Marinšek, Miha; Hmelak , Maja (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Študija raziskuje pripravljenost 233 učiteljev, 124 zaposlenih učiteljev iz različnih slovenskih šol in 109 študentov pedagoških študijskih smeri iz dveh slovenskih fakultet, za integracijo humanoidnih robotov – roboti s človeku podobnimi lastnostmi in sposobnostmi – v izobraževalna okolja. Z ocenjevanjem stališč študija ocenjuje pripravljenost glede na status poučevanja (zaposleni učitelji oz. študenti pedagoških smeri) ter stopnjo poučevanja (razredna oz. predmetna stopnja). Z uporabo Mann-Whitneyjevega U-testa in dvosmerne ANOVE so ugotovitve pokazale zmerno pripravljenost brez bistvenih razlik med skupinami, vendar s širokim razponom individualnih stališč. Rezultati kažejo na potrebo po nadaljnjih raziskavah, ki bi raziskale povezavo med zaznano pripravljenostjo in učinkovitimi strategijami vključevanja, vključno z razvojem etičnih smernic in podpornih mehanizmov za učitelje. Ta prispevek poudarja pomen skupnega pristopa za odgovorno in učinkovito vključevanje humanoidnih robotov v izobraževalna okolja.