Praktikum iz ginekologije in porodništva – obvezni posegi - Dovnik, Andraž (2024)
V tej skripti so opisani posegi, ki jih študent 6. letnika medicine opravlja v sklopu praktičnega pouka ginekologije in porodništva. Namen praktičnega pouka je pridobitev praktičnega znanja, ki je pomembno pri vsakdanjem kliničnem delu, in integracija tega znanja v že predhodno pridobljeno teoretično znanje. Poleg ginekološke anamneze so opisani tudi obvezni posegi, ki jih študent opravlja na oddelku. Opisu postopkov je priloženo tudi slikovno gradivo. Pri vsakem postopku je navedena obvezna oprema, ki je potrebna za izvedbo postopka. Večino posegov opravi študent na oddelku v sodelovanju z lečečim zdravnikom oz. medicinsko sestro. V sklopu praktičnega pouka je predvideno tudi sodelovanje v aseptični operacijski dvorani. V skripti so opisani postopki priprave operativnega polja.