Nízkokódové programovanie s APEX: Príručka s praktickými príkladmi - Leskovar , Robert; Baggia, Alenka (2024)
Táto učebnica predstavuje Oracle Application Express (APEX), nízkokódovú platformu na vytváranie webových aplikácií založených na údajoch. Jej cieľom je vybaviť čitateľov zručnosťami, ktoré im umožnia naplno využiť APEX na riešenie reálnych obchodných úloh. Prvá časť sa v dvanástich kapitolách zaoberá základmi systému APEX vrátane nastavenia prostredia, prípravy databázy, navigácie, výmeny údajov, tvorby aplikácií, správy zostáv a formulárov a tímovej spolupráce. Časť II predstavuje dvanásť obchodných prípadov, ktoré poskytujú komplexné pochopenie vývoja aplikácií z pohľadu obchodu, údajov a používateľského rozhrania. Každý prípad obsahuje obchodné názory, definície problémov, prípady použitia, dátové modely a aplikačné rozhrania. Učebnica je určená na približne 75 hodín štúdia a je vhodná pre skúsených vývojárov aj začiatočníkov. Obsahuje doplnkový materiál, ako sú exportované aplikácie, skripty, údaje a videonávody na zlepšenie učenia.Malokodno programiranje z APEX-om: Priročnik s praktičnimi primeri. V učbeniku predstavljamo Oracle Application Express (APEX), platformo za malokoden razvoj podatkovno usmerjenih spletnih aplikacij. Cilj učbenika je bralce opremiti z veščinami za učinkovito uporabo orodja APEX pri realnih poslovnih izzivih. V prvem delu so v dvanajstih poglavjih obravnavane osnove okolja APEX, vključno z nastavitvijo okolja, pripravo podatkovne baze, navigacijo, izmenjavo podatkov, izdelavo aplikacij, upravljanjem poročil in obrazcev ter delom v skupini. V drugem delu je predstavljenih dvanajst poslovnih primerov, ki omogočajo celovito razumevanje razvoja aplikacij z vidika poslovanja, podatkov in uporabniškega vmesnika. Vsak primer vključuje poslovne poglede, opredelitve problemov, primere uporabe, podatkovne modele in aplikacijske vmesnike. Učbenik je zasnovan za približno 75 ur študija in je primeren tako za izkušene razvijalce kot za začetnike. Vključuje dodatno gradivo, kot so izvožene aplikacije, skripte, podatki in video vaje za lažje učenje.