Tourism Climate Change Adaptation: The Case of Slovenia - Turnšek, Maja; Cooper , Chris; Pavlakovič Farrell, Barbara; Kokot, Katja; Špindler, Tomi; Žnidaršič, Zala; Kuk , Rok; Pogačar, Tjaša (2024)
Prilagajanje turizma podnebnim spremembam: Primer Slovenije. Monografija poglobljeno predstavi rezultate raziskave vplivov podnebnih sprememb na slovenski turizem, opravljene v okviru ARRS CRP projekta Podnebne spremembe in trajnostni razvoj slovenskega turizma. Raziskava ocenjuje tveganja in ranljivosti slovenskega turizma na podnebne spremembe ter podaja predloge ukrepov prilagajanja slovenskega turizma na podnebne spremembe in predstavlja prvo tovrstno celostno analizo na področju Slovenije. Raziskava se osredotoča na štiri glavna področja slovenskega turizma: (a) turizem ob vodi, (b) urbani in kulturni turizem, (c) zimsko rekreacijo in turizem in (d) poletno rekreacijo in turizem. Monografija primerja rezultate z raziskavami vplivov podnebnih sprememb drugod po Evropi in podaja priporočila za prilagajanje na ravni turistov, ponudnikov, destinacij in države. Pri tem upošteva tako neposredne vplive: zmanjšanja snežne odeje, dviga temperature in spremembe vzorcev padavin, kot posredne vplive: pričakovano vedenje turistov, prilagajanje konkurenčnih destinacij in povezanost prilagajanja podnebnih sprememb z blaženjem podnebnih sprememb.