Slovar krajšav - Kompara Lukančič, Mojca (2025)
Monografija z naslovom Slovar krajšav je prvo tovrstno delo v slovenskem prostoru. Gre za delo, ki bralcem na enem mestu ponudi geslovnik, ki zajema tuje krajšave, njihove razvezave, prevodne ustreznice v slovenskem jeziku in, če slednje obstajajo, tudi slovenske krajšavne ustreznice. V slovar so vključene tuje krajšave, ki se uporabljajo v slovenskem prostoru. Nabor slednjih je bil pripravljen ob pomoči algoritma za samodejno prepoznavanje krajšav in razvezav v elektronskih besedilih ter tudi z večletnim ročnim zbiranjem krajšav in razvezav. V slovar so vključene krajšave iz 22 tujih jezikov. Najbolj številčne tuje krajšave izhajajo iz angleškega, italijanskega, francoskega, latinskega in nemškega jezika. V slovarju najdemo tudi krajšave v drugih jezikih, slednjih je številčno manj, npr. hrvaške, ruske, srbske, španske ipd. Delo je sestavljeno iz obsežnega geslovnika tujih krajšav, ki zajema okrog 4.200 različnih razvezav. Opremljeno je z uvodom v tuje krajšave in značilnostmi tujih krajšav, načinom zbiranja gesel, uporabo algoritma in uvodom, ki vsebuje zglede o rabi slovarja.