Komuniciranje okoljske krize - Lipavic Oštir, Alja; Larisa Fabčič, Melanija; Ivajnšič, Danijel (2025)
Monografija o komuniciranju podnebne (okoljske) krize je rezultat interdisciplinarnega raziskovalnega dela v okviru projekta ZELEN.KOM. Nastala je kot odgovor na vse bolj perečo potrebo po učinkovitejšem naslavljanju okoljskih izzivov, saj tradicionalni pristopi, ki poudarjajo predvsem nevarnosti in katastrofične scenarije, pogosto vodijo v pasivnost, tesnobo ali celo odpor. Prispevki v monografiji obravnavajo raznolike vidike okoljske komunikacije – od teoretičnih izhodišč in analize medijskih diskurzov do praktičnih študij primera s področij politike, turizma, izobraževanja, umetnosti in lokalne samooskrbe. Posebna pozornost je namenjena ustreznemu uokvirjanju sporočil, pozitivnim zgledom, lokalno prilagojenim rešitvam ter vlogi jezika in pripovedovanja kot ključnih orodij za jasno, vključujoče in čustveno učinkovito posredovanje kompleksnih znanstvenih vsebin. Monografija združuje naravoslovna, družboslovna in humanistična znanja ter poudarja, da je komuniciranje okoljske krize večplastno in vselej odvisno od konteksta. Monografija predstavlja pomemben korak k razvoju tega še vedno mladega raziskovalnega področja v slovenskem prostoru in spodbuja nadaljnji dialog med znanostjo, prakso in javnostjo.