Zbirka rešenih izpitnih nalog pri predmetu Verjetnost - Kelenc, Aleksander (2025)
Pričujoča zbirka rešenih izpitnih nalog je namenjena predvsem študentom 3. letnika univerzitetnih študijskih programov Elektrotehnika ter Računalništvo in informacijske tehnologije na UM FERI, kjer se predmet Verjetnost izvaja kot izbirni. Kljub temu bo zbirka koristna tudi drugim študentom, ki se v okviru študija srečujejo s koncepti verjetnosti. Prvo poglavje zbirke vsebuje pretekle izpitne naloge, drugo pa njihove rešitve ter izbrane postopke, ki vodijo do teh rešitev. Za uspešno reševanje nalog je potrebno vsaj osnovno znanje kombinatorike in verjetnosti. V zbirki so obravnavane teme, kot so geometrijska verjetnost, pogojna in popolna verjetnost, diskretne in zvezne naključne spremenljivke, diskretni naključni vektorji ter osnove statistike.