11. Nacionalna konferenca o varnosti v lokalnih skupnostih: Odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja - Marina Bajić; Meško, Gorazd; Hacin, Rok (2025)
Zbornik prispevkov predstavlja recenzirane prispevke, ki so bili predstavljeni na 11. Nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v Mariboru v novembru 2025. Glavna tema konference je varnost v lokalnih skupnostih, poudarek letošnje konference pa je odpornost lokalnih skupnosti na varnostna tveganja. Prispevki so rezultat raziskovanja v okviru programske skupine Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru »Varnost v lokalnih skupnostih – primerjava ruralnih in urbanih okolij« in sodelovanja s praktiki iz policije in lokalnih skupnosti. Prispevki se osredotočajo na različne vidike zagotavljanja varnosti in zaznave groženj v lokalnih skupnostih, reševanje težav v multikulturnih skupnostih, značilnosti kriminalitete, vlogi šole pri preprečevanju medvrstniškega nasilja, trajnostno oskrbo s hrano, sodelovanje pri zaščiti in reševanju ob naravnih nesrečah, vlogo policije pri zagotavljanju varnosti in zagotavljanju kibernetske varnosti. Prispevki hkrati predstavljajo tudi primere dobrih praks.