Multilingual Communication and Court Interpreting in Slovenia: Challenges and Perspectives - Kučiš, Vlasta; Šepec, Miha; Natalia Kaloh Vid, Natalia (2026)
Večjezična komunikacija in sodno tolmačenje v Sloveniji: Izzivi in pogledi. Pričujoča monografija se posveča področju sodnega tolmačenja, ki postaja zanimivo raziskovalno področje prevodoslovja kot mlade interdisciplinarne znanstvene vede, saj je neizogibno pri azilnem postopku, policijskih zaslišanjih, narokih na sodiščih in na področju zdravstvene oskrbe, ko govorimo o tujih državljanih, ki ne govorijo in razumejo slovenščine kot uradnega jezika. Ta povečan interes je gotovo posledica dejstva, da se v zadnjih letih številne države, ki prej niso imele veliko izkušenj s tujimi državljani, soočajo z vedno številčnejšo ekonomsko migracijo, ki povzroča določene izzive in zahteva ustrezno jezikovno politiko ter dodatno izobraževanje za sodne tolmače. Sodni tolmači so strokovnjaki in izvedenci za večjezično posredovanje, ki nastopajo v vlogi sodišča kot državne institucije in tujega državljana, ki ne pozna pravnih in zakonskih predpisov ter ne razume in ne govori jezika sodstva, v našem primeru slovenščine. Gre za interdisciplinarno zasnovano monografijo, ki išče poti in načine izboljšanja sodelovanja med sodnimi tolmači in pravnimi strokovnjaki. V ospredju razprave je vzpostavitev in razvoj medkulturnih pravnotolmaških klinik, ki omogočajo usposabljanje in izobraževanje bodočih tolmačev in pravnikov ter izsledki raziskav v luči mednarodnega projekta TRANSLaw.