Osnove urejanja površinskih vodotokov - Janja, (2020)
Učbenik obravnava problematiko površinskih vodotokov, ki je v zadnjem času zaradi vedno ekstremnejših in nepredvidljivih vremenskih pojavov, zelo aktualna. Neustrezno urejeni odseki rečnih strug, nepremišljeni človekovi posegi v vodotoke, predvsem pa spreminjanje naravnega odtočnega režima vodotoka, pri nastopu visokih voda povzročajo veliko škode na širših območjih. K urejanju vodotokov je potrebno pristopiti celovito upoštevajoč vse elemente, tako fizikalne, biološke kot tudi človeške. Učbenik zajema teoretične osnove hidravlike toka s prosto gladino, osnove razvoja in nastanka strug površinskih vodotokov z osnovami rečne morfologije, načine pridobivanja vhodnih podatkov za smotrno urejanje strug ter načrtovanje ustreznih ukrepov, problematiko premeščanja plavin ter obširen pregled ureditvenih ukrepov, ki se izvajajo na rečnih strugah, od materialov do izvedbe.