Sinhrono-diahroni pregled krajšav v slovenskem prostoru in sestava slovarja krajšav - Kompara, Mojca (2018)
Avtorica celovito preuči položaj krajšav v slovenskem prostoru, in sicer na diahroni in sinhroni ravni. Delo sestoji iz devetih poglavij, v katerih se dotakne klasifikacije krajšav in položaja krajšav v slovenskih pravopisih od leta 1899 do 2001 ter v izbranih jezikovnih priročnikih. V delu so podrobneje predstavljeni položaj krajšav v splošnih in specializiranih slovarjih, in sicer z vidika mikro- in makrostrukture, Župančičev slovar (1948), Slovarček krajšav (2006) in Slovar krajšav (2011). Avtorica preko problematike načrtnega sestavljanja krajšav bralca usmeri k potrebi po sestavi algoritma za samodejno prepoznavanje krajšav in krajšavnih razvezav ter podrobneje predstavi algoritme, ki so bili izdelani med letoma 1999 in 2016. Skozi celotno delo opozarja na potrebo po sestavi sodobnega slovarja krajšav, predstavi smernice za pridobitev gradiva za nastanek takega slovarja ter predstavi sestavo slovarskega sestavka novega slovarja krajšav.