Ivan Cankar v medkulturnem prostoru: ob stoti obletnici Cankarjeve smrti - Marina Bajić; Čeh Steger, Jožica; Pulko, Simona; Zemljak Jontes, Melita (2018)
V letu 2018 obeležujemo stoto obletnico smrti Ivana Cankarja. Na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Filozofske fakultete Univerze v Mariboru se velikanu slovenske in evropske književnosti ter vizionarnemu političnemu mislecu poklanjamo z znanstveno monografijo Ivan Cankar v medkulturnem prostoru, v kateri je zbranih šestintrideset razprav. Avtorji in avtorice prispevkov prihajajo s Filozofske fakultete Univerze v Mariboru, s primorske, z ljubljanske in novogoriške univerze, s Slovenke akademije znanosti in umetnosti kakor tudi iz Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske, Slovaške in Rusije. Posamezne razprave so napisane z različnih raziskovalnih vidikov in novejših teoretičnih izhodišč. Osrednji del monografije predstavljajo razprave, ki umeščajo slovenskega klasika v večjezični oziroma večkulturni prostor nekdanje podonavske monarhije kakor tudi v širši evropski in anglo-ameriški prostor. Razdeljene so v tri obsežnejše skupine. V prvo, najobsežnejšo skupino je umeščenih sedemindvajset medisciplinarnih, literarnozgodovinskih, kulturoloških in prevodoslovnih razprav, ki se glede na različne pristope in teme združujejo v štiri sklope: Cankar in različni diskurzi; Cankar, večjezičnost, medkulturnost in prevodi njegovih del; Cankar in njegovi literarni sodobniki; Recepcijske, interpretacijske, medbesedilne in medmedialne raziskave Cankarjevih del. V drugo skupino je uvrščenih pet jezikoslovnih razprav o Cankarjevih literarnih delih, štiri raziskave iz tretje skupine (Cankar v šoli) pa ugotavljajo pisateljevo mesto v osnovni in srednji šoli skozi čas. Meddisciplinarno zasnovana monografija Ivan Cankar v medkulturnem prostoru osvetljuje z novejših teoretskih izhodišč pisateljevo mesto v slovenskem nacionalnem in srednjeevropskem ter širšem medkulturnem prostoru. Obenem želi opozoriti na aktualnost in živost Cankarjevega literarnega opusa ter njegovih kulturno-političnih misli.