Globalizacija medicine v 21. stoletju: konferenčni zbornik - Marina Bajić; Kraljić, Suzana; Reberšek Gorišek, Jelka; Rijavec, Vesna (2019)
Vsebina konferenčnega zbornika »Medicina, pravo in družba – globalizacija medicine v 21. stoletju« se nanaša na aktualne teme, ki povezujejo medicino in pravo. Umetna inteligenca in roboti imajo že danes v medicini pomembno vlogo, a v prihodnosti je pričakovati, da se bo še povečala. Kljub temu, da se jih na primer povezuje z natančnostjo, doslednostjo in možnostjo velikega obsega znanja, pa obstajajo odprta vprašanja, tako medicinska (npr. ali lahko robot nadomesti zdravnika?) kakor tudi pravna (npr. kdo odgovarja za škodo, ki jo povzroči avtonomni robot?) narave. Drug sklop prispevkov v zborniku se navezuje na medicinska, pravna, sociološka in etična vprašanja povezana z biomedicino. Avtorji v svojih prispevkih razglabljajo o genskih manipulacijah, o pravnih vidikih reproduktivnega materiala, personalizirani medicini … V tretjem delu zbornika so zajeti prispevki o pomenu cepljenja v sodobni družbi.