Vzdrževanje izdelovalne opreme - Drstvenšek, Igor; Ulaga, Samo (2020)
Cilj učbenika Vzdrževanje izdelovalne opreme je predstaviti in pojasniti metode zagotavljanja razpoložljivosti strojev in naprav, predvsem z metodami prepoznavanja mehanizmov okvar in odpovedi. Osnovni mehanizem okvar gibljivih delov strojev je vsekakor obraba, ki ji je posvečen uvodni del učbenika, ki predstavi tudi teorijo mazanja kot metodo zmanjševanja obrabe zaradi trenja. Drugi del učbenika je posvečen diagnostičnim metodam, ki so v uporabi v preventivnem vzdrževanju. Med njimi je posebej zanimiva metoda vibro-akustične analize, ki jo uporabljamo pri napovednem vzdrževanju in ki ji je namenjen osrednji del učbenika. V njem so predstavljeni načini zajemanja in analize vibro-akustičnih signalov ter praktična uporaba vibro-akustične analize na tipičnih primerih strojnih elementov. Sklepni del učbenika predstavlja metode popravil in zamenjave sestavnih delov ter posodobitve obdelovalnih strojev.