Metoda končnih elementov: Zbirka rešenih primerov - Skrinar, Matjaž (2020)
Metoda končnih elementov (FEM) je zagotovo najbolj razširjena sodobna metoda za mehansko analizo konstrukcij v gradbeništvu. Čeprav tipična področja njene uporabe ne vključujejo samo statične analize konstrukcij, temveč tudi reševanje problemov dinamike in stabilnosti konstrukcij, je to gradivo zavestno omejena na statično analizo ravninskih linijskih elementov, kjer se rešujejo navadne diferencialne enačbe ene spremenljivke. Razlog za to namerno omejitev je dejstvo, da je to delo namenjeno študentom, ki se s to metodo srečajo prvič. Zato to delo ne zajema zgolj tipičnih problemov gradbeništva, ki jih rešujemo s končnimi elementi, ampak zajema tudi primere, kjer rešitve dobimo s pomočjo variacijskih metod, ki so predhodniki, iz katerih se je metoda končnih elementov razvila.