Premiki v sodobni slovenski kratki prozi - Bošnjak, Blanka (2005)
Blanka Bošnjak, z dekliškim priimkom Šket, je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala slovenistiko in rimerjalno književnost. Daljše časovno obdobje je delala kot bibliotekarka v Mariborski knjižnici, kjer se je intenzivno ukvarjala s slovensko mladinsko književnostjo in s tega področja leta 1999 na Filozofski fakulteti v Ljubljani tudi magistrirala. Od decembra leta 2000 je na Univerzi v Mariboru, kjer na Oddelku za slovanske jezike in književnosti Pedagoške fakultete opravlja pedagoško in znanstveno-raziskovalno delo. Leta 2001 in 2002 je bila vključena v programsko skupino za slovanske jezike in književnosti. Aktivno je s predavanji sodelovala na slovenskem slavističnem kongresu Evropsko leto jezikov v Novi Gorici 2001; srečanju VII. Mednarodni slavistični dnevi = VII. Nemzetközi szlavistikai napok, Szombathely 2002; mednarodnem slavističnem simpoziju Hrvatski fi lološki skup, Opatija 2002 in 2005; simpoziju Potovanje v Svet iz besed, Ljubljana 2004; mednarodnem znanstvenem simpoziju Obdobja 23 – metode in zvrsti, Slovenska kratka pripovedna proza, Ljubljana 2004; simpoziju Je pismenost samoumevna?! Maribor 2005. Leta 2004 je doktorirala s področja sodobne slovenske književnosti. Objavlja v periodičnem tisku predvsem slavistične stroke: Slavistični reviji, Jeziku in slovstvu, Riječi, Studii Slavici Savariensii ter v mednarodnem zborniku Obdobja. Piše recenzije, kritike in je soavtorica pri osnovnošolskih učbenikih (Svet iz besed 7, 1. in 2. natis, nagrajen z zlato nagrado za najboljši učbenik združenja EEPG ter mednarodno nagrado Global Learning Initiative 2003; Svet iz besed 9). Avtorica je predsednica Slavističnega društva Maribor ter aktivno sodeluje kot članica v komisiji za književnost pri tekmovanju Mladi za napredek Maribora. Od leta 2005 je vključena v raziskovalni program Slovensko jezikoslovje, književnost in poučevanje slovenščine. Širši cilj predloženega rokopisa dr. Blanke Bošnjak je pojasniti slovensko kratko pripovedno prozo po letu 1980 v tistem delu, ki ga literarna veda kljub relativno velikemu interesu za to področje še ni opravila. /… / Dr. Bošnjakova je raziskovalni smoter našla v variiranju dveh nasprotnih premis: prve, ki recepcijo literarnega dela podreja mehanizmom umetniškega besedila, in druge, ki bralca razume kot soustvarjalca od kontekstov odvisnih svetov in pomenov. Rezultati raziskav so slejkoprej odvisni tudi od velikosti in relevantnosti izbora ter od uporabljenih teoretskih podlag. V izbranem korpusu so pripovedi, ki brez dvoma kažejo vso slogovno, jezikovno, tematsko in idejno pestrost, različne avtorske poetike ter pripovedne orientacije. Tudi referenčni okvir predloženega besedila je aktualen in širok. Poudariti je potrebno še, da je avtorica domačo in tujo teorijo nadgradila ter s tem ustvarila trdno osnovo za svoje delo. Dr. Blanka Bošnjak se v predloženem rokopisu ukvarja z obsežnim in zapletenim področjem slovenske kratke pripovedne proze. Raziskava tega kompleksnega področja je ob skrbno izbranem vzorcu nov, verodostojen, temeljit in pomemben prispevek k razumevanju slovenskega slovstva v zadnjih dveh desetletjih prejšnjega stoletja.