Paralele: slovensko-madžarska literarna srečanja - Lukács, István (2006)
Knjiga madžarskega slovenista in kroatista Istvána Lukácsa z zgornjim naslovom vsebuje petnajst avtorjevih razprav, katerih večina je bila med leti 1991 in 2003 objavljena v strokovni periodiki ter znanstvenih in strokovnih zbornikih tako v madžarščini kot slovenščini. Smiselno so razporejene v pet primerljivo obsežnih poglavij. Tretje Lukácsevo strokovno področje so prekmurska jezikovna in literarna dejstva, v prvi vrsti Martjanska pesmarica. Z nadaljnjimi razpravami o Cankarju in Prešernu je v madžarskem tisku promoviral slovensko literarno klasiko, v zadnjem poglavju pa je predhodno razpravljanje nadgradil s primerjalnim pristopom. Slovensko-madžarske literarne vzporednice dopolnjuje še s hrvaško komponento in tako pregleda zlasti Cankarjev in Krležev opus. István Lukács kot zavzeti pisec s kvalitetnim opusom v zborniku svojih fi loloških razprav nadaljuje svojo sistematično znanstveno, uredniško in posredniško dejavnost. Madžarska slovenistika, Slovenska hungaristika, Prekmurje – stičišča na periferiji, Dediščina klasikov – Prešeren, Cankar in Ujemanja in razhajanja. Prvi razdelek govori o slovenističnih zadevah na Madžarskem, drugi o madžarskih med Slovenci. Kompetenco zanju si je avtor pridobil kot predavatelj na slavističnem oddelku Univerze v Budimpešti in kot nekdanji lektor madžarščine na ljubljanski Filozofski fakulteti.