Kaštelir: Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem - Friš, Darko; Matjašič Friš, Mateja (2021)
Skladno z naslovom, monografija obravnava tri medsebojno povezane, čeprav specifične tematike: 1) prazgodovinska gradišča, torej bronastodobna in železnodobna višinska utrjena naselja; 2) etnobotaniko oz. rastlinski svet regije in njegovo tradicionalno rabo le-tam; in 3) vključevanje te kulturne in naravne dediščine v trajnostni, do okolja in domačinov prijaznejši turizem. Monografija sledi ciljem projekta: obuditi starodavno povezanost življenja ljudi z rastlinami in jo predstaviti sodobnemu času na način, da bo služila trajnostnem čezmejnem turizmu, razvoju podeželja in sonaravnem ravnanju z okoljem. Rdeča nit projekta so ostanki gradišč ali kaštelirjev, kot se imenujejo v regiji od Krasa do Kvarnerja. Nekoč najmarkantnejše strukture v krajini so danes skoraj popolnoma pozabljena dediščina regije, ki je v prazgodovini tvorila enotno območje.Kaštelir:Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam: Prema naslovu, ova monografija obrađuje tri međusobno povezane, ali specifične teme: 1) prapovijesne gradine, dakle, utvrđena naselja brončanog i željeznog doba; 2) etnobotanika, odnosno, flora regije i njihova tradicionalna uporaba, i 3) uključivanje ove kulturne i prirodne baštine u održivi turizam, prihvatljiv okolišu i lokalnom stanovništvu. Monografija prati ciljeve projekta: oživjeti drevnu vezu između biljaka i života ljudi i predstaviti je suvremenom dobu na način da služi održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem. Središnja nit projekta su ostaci gradina ili kaštelira – kako ih nazivaju u regiji od Krasa do Kvarnera. Nekad najupečatljivije građevine u krajoliku, danas su gotovo potpuno zaboravljena baština regije koja je u pretpovijesno doba bila ujedinjeno područje.