Sprachelementspiele und Wortschatzerwerb im fremdsprachlichen Deutschunterricht mit Jugendlichen und jungen Erwachsenen - Kacjan, Brigita (2008)
Igre jezikovnih elementov in pridobivanje besedišča pri pouku nemščine v tujem jeziku z najstniki in mladimi. V monografi ji Brigite Kacjan so predstavljeni izsledki inovativne empirične raziskave, temelječe na interdisciplinarnih teoretskih osnovah. Avtorica precizira koncept iger pri pouku nemšcine, razvije instrumente za njihovo ustrezno izbiro in pokaže, pod katerimi pogoji jezikovne igre vzpodbujajo pridobivanje besedišča in motivirajo za učenje tujega jezika. Na področju jezikovne didaktike so, tako doma kot v tujini, glede uporabe iger pri učenju in poučevanju jezikov doslej prevladovale domneve in neutemeljene izkušnje, zato je monografija dobrodošla novost, ki s teoretsko utemeljenimi in empirično preverjenimi rezultati odpira poti k nadaljnjim raziskavam. Aktualnost, pomen in uporabnost monografije se kažejo na teoretski in na praktični ravni. V teoretskem oziru avtorica natančno razvije pojmovnost izraza »jezikovne učne igre« in predloži tipologijo in klasifikacijo iger glede na posamezne stopnje pridobivanja besedišča, v praktičnem smislu pa predstavi empirične dokaze, ki kažejo na dejstvo, da z ustrezno izbiro in uporabo iger optimiramo pridobivanje besedišča pri pouku nemščine kot tujega jezika ter navede dejavnike, ki k temu odločilno pripomorejo.Die vorliegende Monographie von Brigita Kacjan greift ein Thema auf, das in der Praxis des Deutschunterrichts in aller Welt breiten Raum einnimmt, aber relativ selten Gegenstand wissenschaftlicher Untersuchungen ist: die Funktion von Spielen beim Sprachenlernen. Die Arbeit stellt eine sorgfältige, methodenbewusste empirische Untersuchung dar, die auf einer solide erarbeiteten theoretischen Grundlage das Spielekonzept für den Deutschunterricht präzisiert, ein Instrumentarium für die Auswahl von Spielen entwickelt und zeigt, unter welchen Bedingungen Sprachlernspiele eine das Wortschatzlernen und die Sprachlernmotivation fördernde Funktion haben. In einem bislang eher von Vermutungen und unstrukturierten Erfahrungen geprägten Bereich der Sprachdidaktik liefert diese Dissertation verlässliche Erkenntnisse und eröff net der Folgeforschung präzise Anknüpfungspunkte.Die Untersuchung macht auch deutlich, dass Spiele nicht automatisch zu besseren Lernergebnissen im Bereich Wortschatz führen, dass es vielmehr einer sorgfältigen Auswahl der ‚richtigen’ Spiele und einer entsprechenden formalen wie inhaltlichen Aufbereitung bedarf.