Urgentni obposteljni ultrazvok - Seničar, Tilen (2023)
Ta e-knjiga je namenjena vsem mladim zdravnikom, ki se želijo spoznati z osnovami ultrazvočne preiskave ter z osnovnimi obposteljnimi tehnikami, ki skupaj predstavljajo RUSH (angl. Rapid Ultrasound for Shock and Hypotension) pregled – „pregled šokiranega pacienta z ultrazvokom“. Pridobljeno znanje in veščine v okviru RUSH pregleda so lahko v veliko pomoč med obravnavo bolnika v urgentnem centru in na drugih deloviščih. V gradivu so predstavljene osnove uporabe obposteljnega ultrazvoka po posameznih organskih sistemih (pljuča, srce, žilni sistem in abdomen), fizikalne osnove ultrazvoka, izpostavljen je tudi pomen kritičnega vrednotenja ultrazvočnih najdb. V vsakem poglavju so ob besedilnem zapisu za lažjo vizualno predstavo številni ultrazvočni posnetki, grafike in animacije.