3rd lnternational Conference on Aerogels tor Biomedical and Enviornmental Applications: Book of Abstracts - Zoran Novak, Zoran Novak; Horvat, Gabrijela (2023)
3. mednarodna konferenca o aerogelih za biomedicinske in okoljske aplikacije. Na 3. mednarodni konferenci o aerogelih za biomedicinske in okoljske aplikacije, ki sta jo organizirala Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru in akcija AERoGELS COST, so bili predstavljeni najnovejši rezultati raziskav in aplikacije aerogelov. V tej publikaciji so zbrani povzetki s konference ter poudarjeni glavni rezultati in inovacije. Povzetki obravnavajo uporabo aerogelov v medicini, farmaciji in živilski industriji, vključno s sistemi za dostavo zdravil, ogrodji za tkivno inženirstvo in bioaktivnimi premazi. Raziskujejo tudi aerogele kot katalizatorje, izolatorje in za ostale okoljske rešitve ter preučujejo izboljšano katalitično aktivnost in toplotno izolacijske lastnosti. Povzetki poudarjajo interdisciplinarno sodelovanje in podajajo zamisli za nadaljnje raziskave. Ta publikacija predstavlja pomembne informacije za raziskovalce in strokovnjake v industriji, ki jih zanimajo izjemne lastnosti aerogelov v biomedicinske in okoljske namene.