Sistemska administracija v Linuxu - Fister, ml., Iztok; Fister , Iztok (2023)
Pričujoča knjiga je namenjena tako začetnikom, ki želijo pridobiti osnovno znanje in veščine, potrebne za upravljanje operacijskega sistema Linux, kakor tudi izkušenim sistemskim administratorjem, ki želi osvežiti svoje znanje. Knjiga je razdeljena na tematsko organizirana poglavja, ki se začnejo z uvodom v sistem Linux in se postopoma poglobijo v njegove osnovne komponente. Bralci se bodo naučili pisanja skript Bash, izkoriščanja moči skripnih programov sed in awk, učinkovitega upravljanja uporabnikov, optimizacije diskov in datotečnih sistemov ter konfiguriranja omrežnih virov. V knjigi so številni primeri iz resničnega sveta, ki zagotavljajo praktična spoznanja in utrjujejo obravnavane koncepte. Ne glede na to, ali gre za začetnika ali izkušenega administratorja, ta knjiga ponuja jasno in pragmatično znanje za obvladovanje upravljanja sistema Linux.