Active and Inclusive Teaching of Literacy and Communication Skills for Enhanced Employment and Sustainable Economic Growth - Jasna Potočnik Topler, Jasna Potočnik Topler; Kompara Lukančič, Mojca (2024)
Aktivno in vključujoče poučevanje bralne pismenosti in komunikacijskih spretnosti za večjo zaposljivost in trajnostno gospodarsko rast. Monografija predstavlja del raziskovalnega dela v okviru projekta nalovljenega "AKTIVNO IN VKLJUČUJOČE POUČEVANJE BRALNE PISMENOSTI IN KOMUNIKACIJSKIH SPRETNOSTI ZA VEČJO ZAPOSLJIVOST IN TRAJNOSTNO GOSPODARSKO RAST (IN-COMM GUIDE) in poudarja pomembnost komunikacijskih veščin tako za poslovni uspeh kot osebnostni razvoj. Te veščine niso pomembne le za akademski napredek, temveč tudi v poklicnem okolju, kjer delodajalci aktivno iščejo kandidate, ki jih obvladajo. Korenine teh veščin izhajajo iz predpostavke, da sta praksa in izkušnje ključna za njihovo pridobitev. Monografija predstavlja enega od rezultatov projekta Erasmus+, financiranega s strani Evropske unije, ki ga je nadzorovala slovenska nacionalna agencija CMEPIUS. Projekt je vključeval konzorcij institucij, med katerimi so Univerza v Mariboru, Univerza za uporabne znanosti Zwickau, Univerza v Pulju in Univerza v Vidmu. Cilj projekta je bil razviti učna načrta za poučevanje komunikacijskih veščin, s čimer se želi izboljšati pripravljenost študentov za vstop na trg dela, pri čemer se poudarja pomen neverbalne komunikacije in jezikovnih spretnosti, še posebej angleščine. V monografiji se poudarek na inovativnih didaktičnih metodah, medkulturni komunikaciji in dobrobiti študentov prepletajo. Pozornost pa je usmerjena tudi k osveščanju o neverbalni komunikaciji.