Analiza stanja in trendov na področju odprtih podatkov javnega sektorja v slovenskem upravnem okolju z mednarodno primerjavo - Jukić, Tina; Vrbek, Sanja; Keržič, Damijana (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Prispevek predstavlja celovito analizo stanja in trendov na področju odprtih podatkov javnega sektorja (OPJS) v Sloveniji z vključeno mednarodno primerjavo. Analiza zasleduje dva cilja: (1) kronološko opredeliti in slediti trendom ter napredkom znotraj države ter (2) umestiti Slovenijo na globalni oz. regionalni ravni glede stanja na področju OPJS. Prvi vidik omogoča vpogled v dinamiko razvoja politike OPJS skozi čas. Kronološki prikaz trendov implementacije OPJS omogoča boljše razumevanje določenih dosežkov (oz. stagnacije ali celo neuspehov) v luči širše politične, ekonomske in družbene situacije. Strateška prizadevanja in implementacija OPJS se ne izvajajo v vakuumu, ampak so podvrženi vplivu širšega konteksta. Zato vpogled v širšo sliko omogoča boljše razumevanje nacionalnega okolja, bodisi kot (ne)posrednega spodbujevalnega dejavnika bodisi kot ovire pri izvajanju OPJS. Drugi vidik opredeli pozicijo, ki jo je Slovenija dosegla na globalni oz. regionalni ravni v obravnavanem časovnem obdobju. Predstavljene so pomembnejše mednarodne raziskave, ki merijo zrelost OPJS in v te meritve redno vključujejo tudi Slovenijo: (1) indeks EU Open Data Maturity, ki ga spremlja Evropska komisija; (2) indeks OURdata, ki ga spremlja OECD, in (3) ODIN (Open Data Inventory), ki ga pripravlja organizacija Open Data Watch. S tem prispevek zapolnjuje manko usklajene predstavitve sicer kompatibilnih raziskav, ki vse stremijo k istemu cilju – izboljšanju stanja OPJS. Analiza vseh treh raziskav na enem mestu omogoča preglednejšo in celovitejšo sliko o napredku Slovenije in globalnih trendih.