Primer razvoja pametnega asistenta (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
V prispevku smo opisali primer razvoja aplikacije RAG (Retrieval-Augmented Generation). Za jezikovni model smo uporabili Chat GPT-4o. Aplikacija COBISS Lib, ki jo uporabljajo knjižničarji, podpira postopke nabave monografskih in serijskih publikacij ter elektronskih virov, obdelavo podatkov o zalogi, izvajanje postopkov v izposoji in medknjižnični izposoji itd. Ker je aplikacija in dokumentacija obsežna, smo poskusili razviti asistenta, ki bi knjižničarjem pomagal pri vsakodnevnem delu. Razvili smo programe v Javi 21, ki so markdown datoteke priročnikov razbile po odstavkih. Za vsak odstavek smo od ChatGPT zahtevali, da pripravi povzetek. Nato smo za vsak tak povzetek pripravili vektor ter ga shranili v vektorsko bazo. Ko uporabnik postavi vprašanje, od ChatGPT zahtevamo, da generira vektor in zazna jezik uporabnika. V vektorski bazi poiščemo pet (nastavitev) najbližjih vektorjev/besedil (cosine similarity) glede na iskalni vektor. Nato od ChatGPT zahtevamo, da za uporabnikovo zahtevo na osnovi najdenih besedil generira odgovor v zaznanem jeziku. Razvili smo Javanski odjemalec do ChatGPT z uporabo odprtokodne knjižnice OpenAI-Java. Nismo pa uporabili popularne javanske knjižnice langchain4j, ki ima podporo za veliko število različnih modelov, podporo za izločanje odstavkov, tokenizacijo, generiranje vektorjev itd. Celotno pot smo želeli prehoditi sami in pri tem dobiti lastne izkušnje.