Življenjski cikel cevovodov neprekinjene namestitve informacijskih rešitev (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
CI/CD cevovodi postajajo nepogrešljivo orodje pri razvoju informacijskih sistemov, vendar je njihov življenjski cikel razmeroma slabo raziskan. V članku na podlagi pregleda literature opredelimo CI/CD cevovode, njihovo pogostost, najpogostejše gradnike ter orodja za vzpostavitev CI/CD cevovodov. Predstavimo tudi empirično raziskavo, ki vključuje podrobno analizo 1000 repozitorijev na platformi GitHub. Da bi raziskali življenjski cikel CI/CD cevovodov smo preučili strukturo cevovodov v repozitorijih in spremembe tekom projekta. Ugotovili smo, da so CI/CD cevovodi prisotni v 42% repozitorijev, povprečen čas do njihove vključitve pa je sedem mesecev. Skoraj vsi analizirani cevovodi vključujejo gradnjo, 62% jih vključuje tudi izdajo, 46% testiranje, 26% analizo kode in zgolj 18% namestitev. Analizirali smo tudi spremembe programske kode in cevovodov tekom projekta, ter ugotovili, da se ob povečanju sprememb v kodi poveča tudi število sprememb cevovodov in da spremembe cevovodov v povprečju predstavljajo 4% vseh sprememb v repozitoriju. Ugotovili smo tudi, da se cevovodi najbolj spreminjajo na začetku in koncu razvoja projektov, kar odraža njihovo vzpostavitev in kasnejše prilagoditve ter optimizacije.