Razvoj spletnih aplikacij za razvijalce zalednih sistemov (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Pojav frontend razvojnih ogrodij je še povečal vrzel med frontend in backend razvojem. V podjetju smo želeli razširiti funkcionalnosti interne spletne aplikacije in s tem zagotoviti večjo učinkovitost ekip, vendar nismo imeli prostih frontend razvijalcev. Zato smo se odločili raziskati alternativne pristope, ki bi omogočil razvoj frontend in backend aplikacij v enakem jeziku in okolju. Primerno rešitev ponuja razvoj aplikacij z .NET 8 Blazor in MudBlazor, kar bomo predstavili v članku. Z .NET 8 Blazor lahko razvijemo robustne in interaktivne spletne aplikacije v C#, brez potrebe po učenju dodatnega jezika. To poenostavi in pohitri razvoj, saj se razvijalci lahko osredotočijo na logiko in funkcionalnost aplikacije. Še večjo poenostavitev predstavlja uporaba knjižnice MudBlazor, ki temelji na Material UI in je zasnovana za Blazor. Ponuja izdelane in prilagodljive komponente, kar omogoča hitro izdelavo uporabniških vmesnikov. Tako smo izkoristili prednosti .NET razvoja in omogočili backend razvijalcem enostaven pristop k razvoju spletnih rešitev. V članku bomo predstavili Blazor in MudBlazor, razvojno strukturo, izzive in rezultate. Rešitev predstavlja spletna aplikacija, ki po strukturi spominja na backend projekte in omogoča hiter razvoj internih aplikacij, in s tem opolnomoči backend razvijalce. Dodali smo tudi peskovnik za preizkušanje konceptov uporabniške izkušnje brez dodatnega dela za frontend razvijalce.