Optimiranje delovanja zbirke podatkov časovne vrste (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Podatkovna zbirka je eden izmed kamenčkov v mozaiku celotne rešitve obračuna omrežnine, ki smo jo uvedli z rešitvijo podatkovne zbirke časovnih vrst. Ko smo začeli s projektom, smo pričakovali, da bo delo z velikimi količinami podatkov zahtevalo več dela kot je običajno z operativno-transakcijskimi podatkovnimi zbirkami. Predvidevali smo, da sistem ne bo dovolj odziven vsakič, ko bomo v aplikaciji napisali poljuben SQL stavek in ga izvedli. Ugotovili smo, da je delo z velikimi količinami podatkov dokaj drugačno. Da je delovanje podatkovne zbirke optimalno, je potrebno ustrezno nasloviti vsak delček procesa. Za vsak napisan SQL in vsak proces je potrebno razumeti, kako se bo odrazil na odzivnosti podatkovne zbirke. Ker se posamezne operacije izvajajo nekaj milijon-krat, vsak drobec neoptimalne izvedbe lahko pripelje do večurnega podaljšanja obdelav ali pa celo do nikoli končanih obdelav, če so le-te napisane tako, da zavzamejo preveč računalniških virov. V članku opisujemo, katere programske rešitve smo uporabili pri optimiranju podatkovne zbirke časovnih vrst in zakaj smo se odločili za takšno rešitev. V jedru članka je opisan postopek optimizacij podatkovne zbirke, najprej na ravni arhitekture rešitve, nato kako smo prilagodili aplikacijsko okolje in nastavitve na ravni podatkovne zbirke same ter uvedba nadzora nad optimalnim delovanjem podatkovne zbirke.