Merjenje učinka uporabe strojnega učenja pri mikroplaniranju proizvodnje (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Tekom izvajanja širše raziskave o uporabi strojnega učenja (ang. machine learning - ML) v procesu mikroplaniranja proizvodnje, ki jo štiri leta izvajamo v realnem okolju podjetja Domel, smo odkrili težave z merjenjem točnosti napovedovanja trajanja proizvodnih nalogov (v nadaljevanju PN). Napovedovanje trajanja PN razbremeni planerje in mojstre v proizvodnji ročnega usklajevanja, ko proizvodnja ni sposobna dosegati želenih normativov tehnološkega postopka, ali so prisotne težave z nezanesljivostjo proizvodnega procesa. Ugotovili smo, da v fazi uvajanja novega izdelka v proizvodnjo ML izboljšuje svoje napovedi. Ko smo longitudinalno povečevali število ponovitev PN za enake izdelke, so na meritve začeli vplivati dejavniki nezanesljive proizvodnje in slabšali napovedi trajanja PN. V prispevku prikazujemo uporabljeno metodo za čiščenje podatkov, na podlagi katere smo lahko na izbranem vzorcu izdelkov dokazali, da zaradi nestabilnosti proizvodnega procesa in pomanjkanja zanesljivih podatkov ne moremo trditi, da ML napoveduje trajanje PN bolje od človeka (niti slabše). Predstavljamo izzive pri statističnem dokazovanju te trditve.